Henrik Summanen Rotating Header Image

Historiska museet stänger populärt webbforum

Historiska museet startade 2000 projektet “Historiska världar“. Syftet var ursprungligen att göra ett samarbete med Sverok (Sveriges Roll- och Konfliktspelsförbund) som man bedömde hade många beröringspunkter med verksamheten vid Historiska museet. Det hela utvecklades till (istället för, som det inledande förslaget var, en virtuell mötesplats i stil med Second Life) en webbsida där rekonstruktioner, mönster av kläder, en sourcebook för Historiska museet riktad till rollspelare och lite annat samlades. Dessutom gjorde man ett webbforum för att de som ville rekonstruera historia skulle kunna mötas. Den första varianten av webbforumet lades ner 2001, och ersattes av ett nyare som varit verksamt sedan dess.

Redan från forumets start stod det klart att det inte var lajvare som var mest intresserade av den här typen av information från Historiska museet, utan gruppen som återskapar historia: reenactors. På den svenska reenactmentscenen har därför Historiska världars forum varit den största och i många fall enda kanalen för olika personer och grupper som återskapar historia ska kunna mötas. Jag själv var exekutiv producent för webbprojektet, och fortsatte att förvalta det under den tid som jag jobbade på historiska museet (men formellt sett var anställd för andra uppgifter). 2006 slutade jag på Historiska museet, men det var lite folk kvar som kunde se nyttan med forumet, bland annat att det drev väldigt mycket trafik till webbplatsen historiska.se. För något år sedan slutade den siste som höll en vakande hand över forumet och när jag hörde av mig till Historiska museet med anledning av att jag på omvägar fått höra att de skulle göra en omstrukturering av webben, för att se vad som skulle hända med Historiska världar, så fick jag höra att det inte fanns några planer på att drifta sajten vidare  - den var inte med i planerna för migration till ny webbplattfrom.

Efter detta har det mesta varit ganska förvirrat. Jag har försökt få ordning på om någon – antingen Historiska museet eller Statens maritima museer som driftar servern där sajten ligger – var intresserad av att upprätthålla detta forum. Det är ju trots allt 6000 medlemmar och drygt 60000 inlägg som det handlar om. Men det har varit svårt att få någon form av respons. Just nu ser det ut som att jag får hela sajten på en USB-sticka, inklusive forum, och får “göra vad jag vill” med det. Statens maritima museer menar, ganska förståeligt, att de inte kan drifta en sådan sajt utan ett uppdrag eller utan en överenskommelse med någon som är deras uppdragsgivare. Det kan jag inte rimligen som privatperson vara.

Det är svårare att förstå Historiska museets agerande. Ett webbforum med så många användare och så pass hög aktivitet är värt guld i andra sammanhang. I det här fallet handlar det dessutom om museets eget ansvarsområde. Jag har i många tidigare fall påpekat hur Historiska museet fullföljer sitt uppdrag utifrån ett ur de flesta perspektiv väldigt traditionellt mönster. På webben är det dock inte informationen i sig som är intressant, utan användarna. Jag har redan fått indikationer på att många är irriterade på Historiska museets ledning, och i vissa fall har de tydligen fått emotta epost med klagomål i frågan.

Den stora frågan återstår dock: Hur upplever Historiska museet att de fullföljer sitt uppdrag på den digitala arenan? Jag skulle tippa att det är tionde gången jag ställer just den frågan, men i det här fallet handlar det ju om att man stänger ner den lilla aktivitet man hade.

 

20 Comments

 1. Carl Heath says:

  Det är verkligen sorgligt att Historiska Museet inte, vad det förefaller åtminstone, har förmåga att identifiera vilka målgrupper de har, inte verkar ha kunskap eller kapacitet att upprätthålla arenor och mötesplatser mellan myndigheten och dess brukare, medborgare och organisationer. Att de inte ser värdet av Historiska Världar och vad man skulle kunna göra för fantastisk verksamhet med användarna, deras samlade community och den inneboende kraft som finns i sammanhanget. Tänk om Historiska Museet vände på steken och förstod hur de kunde ta vara på sin egen nutidshistoria, sina upparbetade nätverk och kanaler i en tid av mediakonvergens där digitala ytor och arenor är viktiga. Det vore något det.

 2. Lena says:

  Skulle bara tacka dig så otroligt mycket för att du vill rädda forumet. Jag har varit med nästan ända från starten och det är en sådan kunskapskälla om allt möjligt historiskt. Det vore en skam om det bara hade blivit en 404 av det.

 3. Sofia says:

  Hej! Såg nu att forumet ligger nere, är det en möjlig flytt på gång?

 4. Jo, det stämmer, vi håller på att flytta migrera forumet till en ny plattform. DNS-omkopplingarna borde börja fungera nästa vecka och då kan vi ha en platshållare uppe med lite information om när sajten förväntas vara i drift igen.

 5. Lillith says:

  Jag sitter här och håller både tummar och tår för att forumet ska kunna leva vidare. Om just historiska museet eller någon annan håller i det är för mig som användare inte jätteviktigt.
  Det viktigaste för mig är att all den fantastiska informationen blir kvar och bevaras för oss återskapare, lajvare och alla andra som är intresserade av att utöva gamla hantverk.
  En av dom bästa sakerna med forumet var ju just att man kunde få svar av människor som faktist testat att använda sakerna dom återskapar, på riktigt.

  HV var ofta första anhalten för mig när jag sökte info om något historiskt. och jag hållar andan och hoppas att det ska kunna bli det igen.

 6. Katarina says:

  Sweet! Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan detta forum. :)

 7. Simon Smed says:

  Blev verkligen panikslagen när jag såg att HV låg nere. Jag hoppas innerligt att forumet kommer kunna leva vidare på annan plattform, håller tummarna. Även för mig har HV under en längre tid varit första anhalten i informationssökande vad gäller allt som har med historiskt återskapande att göra. Och mängden information som man kunde tillgodose sig på HV översteg allt vad Historiska Museet och vilket nu existerande svenskt museum som helst någonsin skulle kunna uppbringa. Och alla människor som man genom forumet har mött, hört talas om och fått råd från. Att lägga ner HV är som att spränga bort broar i en värld av öar!
  Jag har mycket svårt att förstå Historiskas lednings agerande, är dom totalt blind och döva?

 8. Hej alla som är intresserade av att hålla forumet igång! Det är jättekul med alla kommentarer, och mail, och jag jobbar så mycket det går med att få ordning på forumet, men det kommer att bli i ny skepnad. Den tekniska plattformen som forumet var baserad på fungerar dåligt i den tekniska miljö där jag har mina kontakter, så det som tar tid är att migrera hela databasen till en ny databasmiljö, och försöka få ordning på att allt blir rätt. Det tar ganska mycket tid, och eftersom både jag och Tomas (som håller i tekniken) har både varsitt heltidsjobb, och ett stort projekt vi driver tillsammans, så tar det den tid det tar.

  Förhoppningen är att Historiska världars forum ska vara uppe igen runt årsskiftet 2012/2013.

 9. Ylva/Ulfa says:

  Liksom många andra blev jag helt förkrossad när forumet låg nere. Måste bara säga att ni är hjältar Henrik och Tomas som brinner för detta och lägger ner så mycket tid på det. Jag kan nog tala för många när jag säger att ni förtjänar evig tacksamhet ifall ni får det upp på fötterna igen! :D kan knappt bärja mig till årsskiftet och håller tummarna för att allting går vägen.

 10. Thomas Neijman says:

  Hoppas du får igång forumet igen. Skulle in och kolla in en gammal länk när jag upptäckte att den var borta. Det finns mycket kunskap i alla inlägg genom tiderna.
  Historiska museet borde snarare gjort en nysattsning än att lägga ner historiska världar.

 11. Ingrid says:

  Hej!
  Jag håller verkligen tummarna för att ni ska få igång forumet igen, och Historiska Muséet borde skämmas.

 12. Niklas Lindgren says:

  Hej,

  går det att prata med något av de andra museerna i Sverige för att se om de kan vara intresserade av att ha sidan uppe hos sig? jag vet att många av användarna hade/har bra kontakt med personer på diverse olika museer.

  vh.
  Niklas

 13. Niklas: det är inte problem egentligen att drifta, det är problem att migrera och konvertera. Risken med ett museum är att man hamnar i exakt samma läge direkt igen så fort de byter chef/it-ansvarig eller liknande.

  Vi jobbar fortfarande på en bra lösning på att uppgradera forumet. När jag vet mer lovar jag att ni ska få veta!

  /Henrik

 14. Hamnede says:

  Det har sagt tidigare men tål att sägas igen, ni är hjältar som jobbar vidare med detta och vi är många som är otroligt tacksamma för att ni orkar.

 15. Anna says:

  Skulle du möjligtvis vilja starta en Facebook-sida om fortsatt drift av Forumet? Jag hade gärna gjort det själv, men ser hellre att det görs korrekt av någon med större insyn i problemet. Det hade varit intressant att få en uppskattning av hur många som direkt berörs av situationen, och hur många som hade önskat tillbaka Forumet.

 16. Bra idé, jag ordnar det. Vi håller för övrigt på att jobba konkret med databasen just nu. Lägger länk här till fb-sida inom kort. //Henrik

 17. Christine says:

  Underbart! Länka gärna till ditt eget blogginlägg om det inte blir alltför rörigt, så fixar vi spridningen. Det värsta är att vi flera gånger på kort tid har behövt ha tillgång till forumet i min bekantskapskrets, och vi saknar det verkligen. Vi kommer att göra vårt bästa för att se till att informationen når ut till alla berörda.

 18. NE0 Timeless says:

  Tråkigt att ni inte använder Secondlife som plattform, mycket kraftullare än Facebook och mer “levande”

  Mvh
  NEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>